! Zonder een kolom

Hersenen en plezier: waarom houden we van vet voedsel, seks en sport

Het verlangen van mensen voor voedingsmiddelen met een hoog calorieën, seksueel plezier, training en vele andere aangename dingen kan worden verklaard met een cultureel, historisch of psychologisch oogpunt. Een professor in de neurologie in het boek “Brain and Pleasure” is echter gebaseerd op een biologische benadering.

Een persoon kan genieten van winkelen, meditatie, studie, alcohol, dansen tot de ochtend, gebed, surfen op internet, enz.D. En het mechanisme van plezier in alle gevallen is hetzelfde.

Een gevoel van plezier wordt geassocieerd met de activering van een kleine groep onderling verbonden delen van de hersenen genaamd “Neuron Chain of Pleasure in het centrale deel van de voorkant”. Complexe naam, maar het resultaat is er altijd een.

Plezier is iets geweldigs, maar het heeft ook een donkere kant: afhankelijkheid. “Het wordt geassocieerd met langetermijnveranderingen in elektrische, morfologische en biochemische functies van neuronen”, schrijft professor Linden. – Deze veranderingen worden de oorzaak van vele angstaanjagende manifestaties van afhankelijkheid, waaronder verslaving (behoefte aan altijd -verhoogde doses van plezier), onoverkomelijke tractie, annulering, terugval “.

En de juiste manier om verslaving te verslaan, is door de aard ervan te begrijpen.

Dik, zoet en zout

Vanuit het oogpunt van neuronauki is onze eetlust het resultaat van complexe en veelzijdige interactie van hormonen en neurogormonen. Het verlangen om iets te eten wordt niet in de maag of in de darmen geboren, maar in de hypothalamus. Het is dit deel van de hersenen dat een signaal geeft over de noodzaak om te eten, onze emotionele en fysieke conditie, het tijdstip van de dag, verzadiging, evenals de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten die al het lichaam zijn binnengekomen.

Het absorptieproces van voedsel veroorzaakt de afgifte van een dopamine -neurotransmitter, die door ons subjectief wordt ervaren als een plezier

Waarom zijn we zo aangetrokken tot zoet, zout, vet – voedsel, dat niet als de meest gezonde wordt beschouwd voor de gezondheid? Je kunt honger in een lijdende salade blussen, maar de meeste geven de voorkeur aan pizza. En waarom is het zo moeilijk voor ons om op één cake te blijven?

Het absorptieproces van voedsel veroorzaakt de afgifte van een dopamine -neurotransmitter, die door ons subjectief wordt ervaren als een gevoel van plezier (dopamine wordt een “hormoon van plezier” genoemd).

“Vanwege de kenmerken van het dieet van onze verre prehistorische voorouders, zijn we genetisch geprogrammeerd om van bepaalde smaken te houden en ruikt we meer zoet, vettig en zout voedsel,” schrijft David Linden. – Mensen en ratten hebben een grotere selectie dopamine precies in het absorptieproces van vet en zoet voedsel. “.

Bovendien leidt gewoon dergelijk voedsel tot een snel effect: het niveau van glucose in het bloed stijgt en voelen we zich gedurende enige tijd krachtig en krachtig.

De auteur van de studie legt uit: “Sterke en snel ontstaande signalen over plezier veroorzaken meer verslaving”. Tegelijkertijd is het interessant dat de combinatie van zoet en vet voedsel super -afhankelijkheid veroorzaakt, waardoor een aanzienlijk grotere activering van pleziercentra ontstaat.

In de loop van experimenten met laboratoriumratten merkten wetenschappers op dat de onderwerpen die het gebruikelijk voedsel hebben gevonden en het weigeren, klaar zijn om zoete en vette voedingsmiddelen verder te absorberen. Een soortgelijk verhaal gebeurt ons wanneer we na een stevige lunch het dessert niet kunnen verlaten.

Studies hebben aangetoond dat er tijdens een orgasme ook een afgifte van dezelfde dopamine is. Het plezier van een orgasme is echter sterker dan uit het dessert. Wat is de reden?

“Orgasme is een veelzijdige ervaring met verschillende sensorische, emotionele en andere versterkende componenten”, legt David Linden uit. – Dit is een unieke transcendentale ervaring. Met een orgasme nemen we al zijn aspecten samen waar “.

Naast intens, maar eerder kortetermijnplezier uit een orgasme (25 seconden voor vrouwen en 15 bij mannen), is er ook genot na het barbarisme. Deze aandoening is het belangrijkste element van het versterken van relaties in een paar. Het wordt gedeeltelijk verklaard door de emissie van het hormoon oxytocine uit de hypofyse, die onder controle van de hypothalamus staat.

Oxytocine is betrokken bij veel mechanismen voor het ontwikkelen van bijlagen, en niet alleen na een orgasme. De afgifte van dit hormoon treedt bijvoorbeeld op tijdens de bevalling en borstvoeding, die de verbinding van de “moeder -zaal” vormt en versterkt.

Training

Met eten en seks is alles duidelijk. Maar hoe regelmatige training plezier kan brengen https://prostaatmassage.com/prostaatmassage-en-gezondheid-van-de-man/, omdat ze vaak worden geassocieerd met onaangename fysieke sensaties en zelfs pijn? Je hebt echter waarschijnlijk de erkenning gehoord van degenen die, na een goede run, zich beter en vrolijk voelen. Het geheim is dat reguliere sporten een groot aantal veranderingen in de hersenen creëren – bijvoorbeeld, de groei en ontwikkeling van kleine bloedvaten activeren, evenals het proces van het creëren van nieuwe zenuwcellen.

Bovendien geeft fysieke activiteit ook snelle effecten op korte termijn die 1-2 uur duren: een toename van de pijndrempel, een afname van angst en de zogenaamde “euforie van de hardloper”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *